1.Aracım tamamen pert oldu ne yapmalıyım?
Aracınızı pert olarak ifade etmek için sadece görünüm itibariyle kullanılamaz hale gelmesi yetmiyor. Eğer aracınızda en az %70 hasar ve üzeri bir oran mevcut ise bu durum pert olarak ifade edilebiliyor. Yani basit bir hesapla, herhangi bir hasara maruz kalmış aracınızı yeniden yaptırmak, neredeyse sigortaya yapacağınız harcamaların üstüne çıkabiliyor. Bu durumda devreye giren kasko, ana teminatlarının yanı sıra, poliçede yer alan diğer teminatlar ile birlikte aracınızın hasarını büyük ölçüde karşılıyor.
2. Full Kasko Nedir?
Sigorta dilinde “genişletilmiş araç sigortası” olarak geçen full kasko özelliği, adından da anlaşılacağı gibi aracınızın başına gelebilecek bir çok kötü durumu kapsıyor. Çarpma, yanma ve arabanın çalınması gibi farklı olaylara karşı aracınızı genişletilmiş sigorta kapsamında koruyabilirsiniz. Ayrıca araca hasar verebilen bu durumlara ek olarak, doğal afetler, patlama ve saldırı gibi durumları da bu sigorta kapsamına aldırabilirsiniz.
3. Araç Çekildiğinde Ne Olur?
Eğer aracınızı yanlış yere park ettiyseniz ve aracınız çekilirken hasara uğradıysa endişelenmenize gerek yok. Çünkü kasko sigortası, bu durumda da araba sahiplerinin imdadına yetişiyor. Sigorta poliçesinde yer verilen bu durum sayesinde, araç sahipleri sigorta firmaları ile görüşerek duruma el koyabiliyor. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız, hemen durumu fotoğraflayarak ve belgeleyerek şirketiniz ile görüşün. Çünkü bu durumlar biraz can sıkıcı olabiliyor.
4. Araç Satıldığında Kaskonun Durumu Ne Olur?
Kasko poliçesi kişiye özel yapılıyor ve araç satıldığında, aracın yeni sahibinin sigorta için yeniden kasko teklifi alması gerekiyor. Bu özel durum ise sadece sigorta şirketi ile araç sahipleri arasında paylaşılıyor. Eğer aracınızı satan tarafsanız, önceden yaptırdığınız kasko konusunda endişelenmenize gerek yok. Çünkü sigorta şirketiniz ile yaptığınız sözleşme gereği, sözleşme gününüz bitmeden bu işlemi yapmak istiyorsanız, kasko poliçesi iptal edilir. Geriye kalan günlerin bedeli ise size geri ödenir. Yani bu durumda herhangi bir maddi kayıp meydana gelmediği gibi iade ücreti alarak işlemlerinizi sorunsuz halledebilirsiniz. Eğer önceden kasko işlemi yapılmış ikinci el araç satın alacaksanız da, aracın yaşı ve hasar durumu ile bağdaşan bir araç sigortası yaptırabilirsiniz.
5. Tazminat Nasıl Gerçekleşiyor?
Eğer araçta onarım gerekiyorsa, bu durum poliçede yer alan kurallara göre işliyor. Eğer onarım işlemi sigortalı tarafından belirlenecek bir servis noktasında yapılacak ise tamir işlemi bu kanaldan devam ediyor. Diğer bir durum ise hasarın şirketçe belirlenecek serviste yapılması. Tüm bu işlemlerde kullanılacak yedek parça veya ona eş değer parçaların hangisini kullanılacağı yine poliçede yer alıyor. Poliçeyi inceleyerek kasko bedeli üzerinden hesaplanan ücretleri görebilirsiniz.
Anlaşmalı ve anlaşmasız servisler arasında birçok fark yer alıyor. Anlaşmalı servisler işlemlerinizde ücretsiz seçenekler sunuyor. Anlaşmasız serviste ise maalesef masraflar sigortalıya kalıyor. Sadece bu durum bile anlaşmalı servisleri öne çıkarmaya yetiyor. Anlaşmalı servisler, eksper çağırmadan tutun, dosyanız ile ilgili takibe kadar bütün işlemleri sizin adınıza gerçekleştiriyor.